Δύο μέρες και δυο νύχτες, ένα σεμινάριο, μια εμπειρία ασυνήθιστα όμορφη. Ένα ταξίδι στην ιστορία του Raku ένα παραμύθι που δεν ήθελες να τελειώσει.
Από τον 16ο αιώνα οι αλλαγές στον Ιαπωνέζικο παραδοσιακό τρόπο ψησίματος του Raku μέχρι σήμερα είναι μηδενικές.
Κατασκευάσαμε φούρνους εξ αρχής, φτιάξαμε υαλώματα για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τα περίφημα "Aka" - κόκκινα χαμηλής θερμοκτασίας - και "Kuro" - μαύρα υψηλής θερμοκρασίας.
Τα καταφέραμε και στα δύο, όπου τα κεραμικά κομμάτια ψήθηκαν σε φούρνους γεμάτους κάρβουνα και με τη βοήθεια  αέρα υπό πίεση, η θερμοκρασία έφτασε στους 1220°C.
Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική. χαρήκαμε την παρέα μας με ατέλειωτες συζητήσεις γύρω από την κεραμική και ενθουστιακήκαμε με τα αποτελέσματα.

TECHNICAL APPROACH & PRACTICE

Το πρώτο διήμερο σεμινάριό μας για το καλοκαίρι του 2017 έληξε. Εξερευνήσαμε τις δυνατότητες της τεχνικής Saggar σε χαμηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιώντας υλικά εύκολα προσβάσιμα, με βάση το χαλκό και τον σίδηρο. Τέθηκαν εύστοχα και κρίσιμα ερωτήματα επάνω στην πρακτική της συγκεκριμένης τεχνικής, ενώ προέκυψε σειρά συμπερασμάτων και καταγραφή αρκετών πληροφοριών, προκειμένου να γίνει κατανοητή η μέθοδος του Saggar και στην προοπτική της δυνατότητας για περαιτέρω διερεύνηση από τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου. Άλλα από τα αποτελέσματα επέτρεψαν την κατανόηση της ιδιόμορφης διαδικασίας διακόσμησης και άλλα τον θαυμασμό του πλούτου των επιφανειών που επιτυγχάνονται, μέσω της ξεχωριστής αυτής μεθόδου, που είχαμε την τιμή να περιγράψουμε.